Termékek Menü

Nappali ellátó LED-es korszerűsítése

2018. 05. 14. 12:00:00

Magyarországon jelenleg dübörögnek az építkezések, felújítások. Sok esetben már korszerű LED technológiát terveznek a beltéri és kültéri megvilágításra. Sok villanyszerelő még a mai napig ódzkodik a technológiától, de a tervezőknek hála és az energiahatékonyságra ösztönző kampányoknak köszönhetően egyre több helyen előírás a minél hatékonyabb világítás. Ennek hatására a tervező mérnökök és a gyártók is folyamatosan újabb és nagyobb fényhasznosítású fényforrásokat állítanak elő. Így jutottunk el oda, hogy a LED fényforrások használata már általánosnak nevezhető 2018-ban egy felújítás során. Cégünknek már nagy tapasztalata van ledes téren, ugyanis idén 8 éve hogy forgalmazunk különféle világító testeket. Idei első nagyobb munkánk egy budapesti nappali ellátási központ a Fejér Lipót utcában.

Az épület teljes felújításon esett át. Minket is kihívás elé állított, ugyanis a különböző felhasználási területek más és más lámpát kívántak. Szükség volt általános megvilágításra, helyi és vizes helyiségben történő kivitelezésre. Évek óta az egyik legnépszerűbb és legjobb megoldás általános beltéri megvilágításra a led panel. A folyosókra kisebb kör alakú süllyesztett változatok kerültek 18 wattos teljesítménnyel. A termekbe az armatúrát leváltó és nagyon népszerű 60x60 cm-es panelek kerültek. A süllyeszthető mini panelek az álmennyezetbe a saját rugóikkal kerültek rögzítésre, míg a nagyobb 45 wattos kockák falon kívüli kiemelő keret segítségével kerültek a helyükre. A konyha helyiségbe szükség volt por és víz elleni védelemre is. A normál IP20-as besorolású lámpatestek nem alkalmasak ilyen felhasználásra, ezért mindenképp zárt világítótestet kellett ajánlani. Erre tökéletesen alkalmas az IP65 védettségű fénycső armatúra mely jelen esetben 2db 120 cm-es Led fényforrást tartalmaz. A fényforrások a későbbiekben cserélhetők is.

Olyan helyiségekbe ahol előírás volt minimális IP védettség, oda Kanlux Corso N családból választottunk, melyek falon kívüli szerelésűek és IP44 védettségűek. Helyi világításnak mosdóba illetve illemhelyiségbe a szintén por és vízvédett tükörvilágítót alkalmaztuk. Ez utóbbi saját kapcsolóval rendelkezik, mely egy gumi burokban van elhelyezve így teljesítve a fröccsenés elleni védelmet. A felsorolt világítótestek természetes fehér 4000K színhőmérsékletűek. A felvételek a felszerelés közben félkész állapotban készültek még jóval az átadás előtt.