A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással.

Jóváhagyása esetén többek közt meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt nyújt majd Önnek. 

Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Az infrapanel hátrányai

Mielőtt bárki azt gondolná hogy megbolondultunk az alábbi írásunkkal, gondoljon bele hogy ki tudná jobban ezeket a tényeket mint egy olyan cég aki 2010 óta forgalmazza az infrapaneleket.

Megnyugodhat mindenki, nem fogunk mi sem olyan szenzációval szolgálni hogy valakinek kinőtt a harmadik lába vagy kihullott a haja. De még olyan esetről sem tudunk hogy valakinek kigyulladt a háza (szerencsére).

Sajnos rögtön az elején le kell lőnöm a poént. A cikk írásakor (2018-09-30) a legolcsóbb fűtési megoldás a gáz. Pár évvel ezelőtt még talán a fa volt illetve aki „okosba” szerzi a tüzelőt annak most is az. J

Feltéve ha ezek rendelkezésre állnak, ugyanis pont az az infrapanel nagy előnye, hogy ott ahol nincs gáz vagy a fafűtés egyéb okok miatt nem kivitelezhető ott az infra fűtés a megoldás. Most mindenki gondolja át, hogy a jelenlegi gáz vagy vegyes tüzelésű rendszerének a bevezetése, megtervezése és kivitelezése mennyibe került. Biztos többe mint a fűtő panelek beszerzési ára. Jó esetben csak a kétszerese, rosszabb esetben a háromszorosa. A maradék pénzből azért évekig elfűtünk árammal.

No de kanyarodjunk vissza  a hátrányaihoz hiszen úgyis mindenkit ez érdekel. Nézzük sorban:

Amikor megpillantjuk nem az az első gondolatunk hogy milyen kis aranyos és hogy szépen megbújva fűt majd a sarokban. Ugyanis 1 méter körüli hosszával és 60cm körüli szélességével nem tudjuk láthatatlanná tenni. Sőt mivel a felhasználása folytán kimondottan központi helyre kell rakni még inkább szembetűnő a felhasználónak. Ellentétben a fűtőfilmmel ez a panel még a burkolat alá sem rakható, kizárólag mennyezetre vagy oldalfalra.

Nem vízálló vagyis kültéren csak vízvédett helyen minden oldalról védve használható. Fürdőszobában a vízsugártól messzebbre helyezhető el. Itt célszerű az alumínium keretes változatot választani, vagy a fakeretest megfelelő festékkel kezelni.

Önmagában nem szabályozható, szükséges termosztát vagy időkapcsoló a működtetéséhez. Teljesítménye nem szabályozható vagyis bekapcsoláskor a maximumon melegít.

Kínálatunkban kizárólag fa vagy fémkeretes érhető el. A fűtőfelület minden esetben egy kerámiaszemcsés felület amit sem lefesteni sem eltakarni nem lehet. Ezzel a fehér érdes felülettel is meg kell barátkozni. A hatásfoka kétségkívül a legnagyobb a sima felületű társaival szemben és az üveg előlaposhoz képest is.

A betáplálásához egy kb. 60 cm-es vezeték áll rendelkezésre. Nos ez valakinek vagy kevés vagy sok, de néha a kötetlen foglalat is okoz meglepetéseket. Vagyis a vezeték végén nincs dugvilla. Ezt ugye azzal magyarázza a gyártó hogy legtöbben a termosztátba vagy a hálózatba közvetlen kötik be.

Mivel infrapanel használatakor az elektromos áramot használjuk ezért ha csupán ezt a fűtési módot használjuk szükséges lehet a hálózat bővítése.

Sokan megkeresnek minket azzal a problémával, hogy konvektoros fűtés van jelenleg és nem elég vagyis továbbra is hideg van. No akkor az infrapanel sem fogja megoldani a problémánkat, ugyanis a gázkonvektor mellett használva valószínűleg megoldódik a probléma, de egy 5-6 kW-os konvektor kiváltani elektromos fűtéssel nem rentábilis. Vagyis inkább az ablakokat kellene kicserélni vagy szigetelni a házat. Még a nagy belmagasság okozhat problémát, ezt gipszkarton álmennyezettel orvosolhatjuk. Ugyanis a meleg felfelé száll és nagyon nem mindegy hogy mekkora légköbmétert kell befűteni.

Nem tartja a hőt vagyis kikapcsolás után még pár percig melegít de aztán kihűl. Rossz energiahatékonyságú házakban hosszú órákat fog működni.

Felületi hőmérséklete 100 fok körül alakul. Aggasztó ez például akkor ha kisgyerek vagy kisállat van a háztartásban és könnyen hozzáférhető helyen van a fűtőtest.

A működési hőmérsékletből adódóan a közvetlen közelében jóval melegebb van mint távolabb.

Összefoglalva elmondhatjuk hogy napjainkban a korábban felsorolt okok miatt még mindig a központi gáz vagy vegyes tüzelés a legelterjedtebb. Azonban rengeteg olyan élethelyzet van ahol kimondottan ajánlott az infrafűtés használata. Mi sem állítjuk hogy bárki cserélje le a jelenlegi fűtését infrapanelre mert valószínűleg nem éri meg. Kivéve ha pályázati pénzből tele van a tető napelemmel. J

De a legjobb példa a használatára  a mi üzletünk ahol semmilyen más lehetőség nem állt rendelkezésre csak az áram. Gondoljanak továbbá a pesti belvárosi fürdő vagy illemhelyiségekre ahol régebben nem terveztek radiátort. Télen elég hideg tud ott lenni, olcsóbban megoldható egy infrapanel beszerelése mint a központi fűtés kibővítése.

Nyaraló vagy hétvégi házban is kellemesebb a tartózkodás kora tavasszal vagy ősszel ha van egy kis melegítési lehetőség. Ide azért valljuk be őszintén sokkal drágább lenne bármilyen más fűtési lehetőség kialakítása.

Kisgyerekeseknek is jobb egy helyiséget fűteni mint az egész házat gázzal befűteni. Téli kert vagy műhely fűtésre is ideális. A klímával szemben nyáron nem hűt viszont nem igényel gondozást, tisztítást. Komplett családi házakat is fűtenek az általunk forgalmazott infra panelekkel. Azonban itt már a tervezésnél törekedni kell a minimális energiaigényű épület megvalósítására. 8 év tapasztalata alapján is azt állítjuk hogy igenis van létjogosultsága ennek a fűtési módnak. Sőt évről-évre többet értékesítünk és megtanulták az emberek is a legmegfelelőbb felhasználási módjait.