Termékek Menü

Edison dekor izzó és LED összehasonlítása

ST64 dekor led izzó

A LED technológia ezúttal elérte a dekorációs vonalat is. Nemrég (2015.11. hó) jelent meg a főként dekorációs célra használatos szénszálas izzók alternatívája, egyenlőre 2 típusú LED fényforrásban. A nagy népszerűségnek örvendő dekor izzók szinte minden bevásárlóközpontban, kávézóban, cukrászdában jelen voltak/vannak. Ezek a típusú izzók egy nagyon kellemes sárgás/meleg fehér fényt adnak. A hagyományos wolfram szálas izzókkal ellentétben több egybefüggő szál található bennük, egyedi elrendezéssel, az így átfutó áram hatására jobban előtérbe kerülnek az izzószálak, melyek alacsony színhőmérsékleten retro hatást keltenek. A világítás mellett dekorációs célokra is szolgál, ugyanis ezek az izzók önálló lámpaként is funkcionálnak. A legtöbb esetben nincs külön lámpatest, csak a vezeték és a végén a foglalat amiben az izzó található. A wolfram szálas izzóval ellentétben ezek a szénszálas dekor izzzók kisebb fényáram (lumen) teljesítményre képesek, ezért sokkal sűrűbben kell elhelyezni őket. Mindkét izzónak nagy hátránya, hogy sok a fogyasztása illetve az üzemidejük maximum 1000 óra.

Ezzel ellentétben a most megjelenő Edison dekor LED izzók ugyanazt a régies hatást keltik tizedannyi fogyasztás mellett. A bevezetésre kerülő fényforrások 4 és 6 wattosak. A legkorszerűbb COG (chip on glass) filament technológiával készülnek. A ház anyaga üveg, E27 (normál) foglalattal kaphatók. A 4 wattosban 4db led szál, a 6 wattosban 6db led szál található. Az elektronika jól elrejtve a foglalatban kapott helyet. A 4 wattos kisebb fényforrás 350 lumen fényáram mellet a hagyományos 40 wattos helyettesítésére használható, a nagyobb 6 wattos a maga 500 lumen fényáramával a 60 wattos izzó helyett alkalmazható. A szál led kialakításnak köszönhetően ezek a fényforrások tökéletesen alkalmazhatók a szénszálas dekor izzók helyett. A tökéletességre törekedve az üveg is kapott némi színt így nem átlátszó, hanem kellemes borostyán sárga színt kapunk működés közben. 2200 Kelvin színhőmérsékletben adta meg a gyártó pontosan. Amiben egyezik még a korábbi dekor izzókkal az a szórásszög. A két led fényforrásnál is 300° a szórásszög. Továbbá ezek az izzók is méretben megegyeznek a korábbi ST64 típusokkal, így önálló lámpaként is használhatók. ST vagyis Straight-Tubular azaz egyenes cső alakú, a 64 pedig az átmérőre vonatkozik milliméterben. A fényforrás pontos méretei tehát átmérő 64mm, hosszúság 138mm.

És most jöjjenek a különbségek, miért is ajánljuk jobban a ledes típust. Elsősorban a fogyasztás miatt. 40 watt helyett 4 watt mellett ugyanazt a megvilágítási szintet kapjuk. Ugyanez vonatkozik a 6 wattosra is mellyel egy 60 wattost válthatunk ki. Tehát a fogyasztás a tizede. Következik a sorban az élettartam. A szénszálas izzók mindössze néhány hónapot bírnak, ezzel ellentétben a LED dekor izzóknál 20 ezer óra várható élettartam van megadva. A gyártó és cégünk is 2 év cseregaranciát vállal rájuk. Jelenleg (2015 november) egy árban kapható a hagyományos szénszálas és a dekor LED, azonban a fogyasztásban és az élettartamban óriási különbségek vannak. A LED fényforrás élettartama alatt rengeteg hagyományos izzó tönkremegy, amelyekre általában garancia sincsen. Ezek az ST64 típusú LED dekor izzók is közvetlen hálózati 230 voltról üzemelnek, semmilyen átalakítás nem szükséges a működésükhöz. A többi paraméterben is megegyeznek a többi LED fényforrással, vagyis gyakorlatilag érzéketlenek a kapcsolgatásra és felkapcsolás után nincs bemelegedési idő, tehát egyből teljes fényerőn üzemel. Nem vitás hogy hamarosan átveszik a vezető szerepet a dekorációs világításban.

Edison dekor led izzó