Termékek Menü

Alumínium profilok LED szalag beépítéséhez

Több okból kifolyólag lehet/kell alu profilokat használni LED szalag beépítésénél. Esztétikailag szebb látványt nyújt a világítás, ha egy ízléses alu profilba szereljük fedéllel, végzárókkal. A másik és fontosabb szempont, hogy a LED szalag élettartamát növelhetjük meg alu profil használatával, mivel a jó hővezető képsességének köszönhetően hűtést biztosít, amit LED szalagunk meg fog hálálni. Nagyobb teljesítményű LED szalagokhoz (pl. 2835) pedig kötelező a hűtést biztosító alumínium profilt beszerelni.

Az esztétikus és praktikus megjelenést hivatottak szolgálni a több felületi tulajdonsággal és beéíptési lehetőséggel bíró plexi fedelek. A 10 mm széles LED szalag fogadására alkalmas alumínium profilokhoz raktáron tartunk víztiszta, matt (-15% fényerő) és opál (-30% fényerő) felületű, behúzható fedelet. Ugyanezen profilokhoz kapható még bepattintható fedél is, melyek víztiszta és opál (-30% fényerő) felülettel érhetőek el. Szinte minden alkalommal ezekből ajánlunk a beépíthető alu profilhoz, mert ezeket utólag is be lehet pattintani. A slim almínium profilhoz is kapható víztiszta, matt (-15% fényerő) és opál (-30% fényerő) felületű, behúzható fedél. 

Természetesen mindegyik alumínium profilhoz kapható rögzítő (csavarral együtt), valamint végzáró is. A beépíthető alu profilhoz gyártott végzáró eltakarja a marógép által hagyott kör alakú végződéseket is. 

Kínálatunkban található alumínium profilokról néhány mondatban:

- 15x15 vagy 20x10 L alu profilok: natúr alumínium felülettel rendelkező, elsősorban hűtésre szánt alumínium profil. A különböző méreteknek köszönhetően alkalmasak továbbá arra is, hogy kitakarják a LED szalagot és így az nem lesz szúró fényű, ha oldalról nézünk a konyhapult alá. Bármilyen LED szalag rájuk építhető.

- U alu "Surface" profil: a legelterjedtebb alumínium profil, mely mindenféle LED szalag fogadására alkalmas. Esztétikus, eloxált felülettel. Elérhető hozzá rögzítő és végzáró is, valamint az összes plexi fedél. 

- "Slim" U alu profil: ugyanaz, mint az U profil, csak a kisebb beépítési méret miatt max. 8 mm szélességű LED szalagokhoz lehet használni. Kapható hozzá minden kiegészítő, szintén eloxált felületű.

- "Corner" 30/60° sarok alu profil: attól függően, hogy a vízszintes vagy a függőleges felületre szereljük fel, 30° vagy 60° fokban dönti meg a LED szalagot. Eloxált felülettel, minden kiegészítő kapható hozzá.

- beépíthető "Groove" alu profil: elsősorban bútorlapba marható/süllyeszthető alumínium profil, maximálisan 10 mm széles LED szalag fogadására. Rögzítő nem szükséges hozzá, az összes többi kiegészítő elérhető hozzá. Eloxált felületű.

A beépítésről néhány gondolat: minden rögzítőhöz jár csavar is, ezek azonban csak fa felületekre történő rögíztésben lehetnek hasznunkra, falra szereléshez nagyobb csavarokat kell használni tiplivel. A sarkokban gérbe lehet vágni a profilokat, ugyanúgy mint a méretre vágás ezt is egy fém fűrész segítségével tehetjük meg. A rögzítőkkel történő felfogatás a legbiztosabb és legjobb mód, teljesen láthatalan marad a legtöbb esetben és biztos tartást ad. 

A fedél kiválasztásához néhány tanács: ha csak a fizikai védelem a fontos, mindenképpen az áttetsző plexi lapokat válasszuk, ezek nem csökkentik a kibocsátott fény erejét. Ha rálátunk az installációra, célszerű a matt vagy az opál fedelet választani, amik csökkentik ugyan a fényerőt, de kevésbé pontszerű fényt kapunk és a LED-ek sem látszódnak, ha lakpacsolt állapotban van az általunk készített világítótest.